Home » Konijnen zijn lieve dieren, maar hoe oud worden konijnen nou eigenlijk?

Konijnen zijn lieve dieren, maar hoe oud worden konijnen nou eigenlijk?

by admin
Konijnen zijn lieve dieren, maar hoe oud worden konijnen nou eigenlijk?

Konijnen zijn lieve dieren waar je jaren van geniet en zo lang mogelijk van wilt genieten. De leeftijd van konijnen hangt van een aantal factoren af.

Hoe oud worden konijnen over het algemeen?

Een super zacht en lief diertje die graag rond mag hoppen. We praten natuurlijk over een konijn. Konijnen komen oorspronkelijk uit Spanje en leven graag in droge gebieden met open bosgebieden of droge gebieden met open vlaktes. Vroeger werden konijnen gehouden zodat men voedsel had. Tegenwoordig worden konijnen gehouden als huisdieren en wordt er goed voor ze gezorgd totdat hun leven voorbij is. Een konijn verzorgen kan nog wel een hele opgave zijn en daarom is het handig om te weten hoe oud worden konijnen. Dan kun je namelijk voor jezelf bepalen of je die opgave aandurft of er toch liever van afziet. De leeftijd van konijnen hangt af van een aantal factoren.

De verblijfplaats van konijnen

Een van de dingen die invloed heeft op de leeftijd van konijnen, is hun verblijfplaats. Het is belangrijk om te kijken of je een konijn hebt die tam is of meer in het wild leeft.

Daarnaast wil je ook onderscheid maken in het feit of jij een binnen of buiten konijn hebt. Het blijkt dat buitenkonijnen langer blijven leven dan binnenkonijnen. Je wilt er dan wel voor zorgen dat je een ruim hok heb voor jouw konijn anders zal de konijn komen te overlijden aangezien hij niet genoeg kan bewegen in zo’n klein verblijfplaats.

Tot slot is het belangrijk om jouw konijn niet te veranderen van verblijfplaats. Deze verandering zal er voor zorgen dat jouw konijn niet oud wordt.

De voeding heeft invloed op de leeftijd van de konijnen

Een ander iets wat invloed kan hebben op hoe oud worden konijnen, is de voeding. Wij mensen zijn zelf ook goede voeding nodig om te kunnen overleven. Hetzelfde geldt voor konijnen. Voor een konijn is het belangrijk om over de gehele dag hooi tot zijn beschikking te hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw konijn went aan groente. Je wil je konijn niet te veel in een keer geven, maar je wil ook niet gaan wisselen van groente. Het beste wat je kan doen, is één groente kiezen en jouw konijn elke dag een beetje geven en dat langzaam opbouwen.

Het formaat van konijnen heeft invloed

Het formaat van jouw konijn heeft ook invloed op de leeftijd. Konijnen die ongeveer 2 tot en met 5 kg wegen, blijken zo’n 7 jaar te leven. Konijnen die meer wegen dan 5 kg blijken maar zo’n 4 jaar te leven. Konijnen die van een klein ras zijn, leven zo’n 6,5 jaar.

Op deze leeftijden zijn echter altijd wel wat uitzonderingen en blijkt een konijn van 6 kg wel zo’n 6 jaar te leven. Dit zijn meer verwachtingen en daar gaat men ook vaak vanuit. Je hoeft je er in ieder geval geen zorgen over te maken dat jouw konijn jonger dan dat zal komen te overlijden, indien je er goed voor zorgt en jouw konijn niet plotseling ziek wordt.

Gezelschap is belangrijk voor konijnen

Nog iets wat van invloed is op hoe oud worden konijnen, is gezelschap. Konijnen zijn sociale dieren en houden er dus niet van om alleen te zijn. Om alleenheid tegen te gaan, kun je twee konijnen kopen of meer. Wat je ook kan doen, is ervoor zorgen dat jij een goede band hebt met jouw konijn. Hierdoor zal je geen tweede konijn hoeven te kopen aangezien jij dan het gezelschap bent van jouw konijnen.

Indien jouw konijn zich eenzaam voelt, zal zijn weerstand tegen ziektes dalen. Hierdoor zal jouw konijn sneller een ziekte kunnen krijgen en dus ook sneller kunnen overlijden.

De meest voorkomende doodsoorzaak bij konijnen

Hoe oud worden konijnen hangt dus af van een aantal factoren. Daarnaast zijn er ook nog andere dingen die de vraag ‘hoe oud worden konijnen’ kunnen beantwoorden. Het blijkt al wel dat konijnen ook kunnen komen te overlijden aan kanker, gebitsproblemen of spijsverteringsproblemen. Wanneer je konijnen te veel en slecht eten geeft, zullen hun spijsvertering van slag raken, waardoor ze uiteindelijk komen te overlijden.

Hoe oud worden konijnen hangt ook af per konijn en het kan dus ook zo zijn dat jouw konijn een uitzondering is en juist langer blijft leven dan verwacht. Indien jij goed voor jouw konijn zorgt, hoef je niet bang te zijn dat jouw konijn te vroeg komt te overlijden.

Ga naar de dierenarts om de leeftijd van konijnen te beinvloeden

Tot slot heb jij ook veel invloed op hoe oud worden konijnen. Je moet een konijn namelijk goed verzorgen, zodat hij lang mag blijven leven. Indien je doorhebt dat er ook maar iets mis kan zijn met jouw konijn, dan moet je gelijk naar de dierenarts gaan. Een dierenarts beschikt namelijk over de nodige kennis en kan jouw konijn weer beter maken.

Als conclusie op de vraag ‘hoe oud worden konijnen’, blijkt wel dat het afhangt van veel verschillende zaken. De leeftijd van konijnen heb als eigenaar van het konijn het meeste invloed op de leeftijd.