Home » Tuinonderhoud in de lente: dit kun je doen

Tuinonderhoud in de lente: dit kun je doen

by admin

De lente is officieel van start gegaan en daarmee ook het tuinseizoen. Dit is dé tijd om je tuin weer tot leven te brengen na de wintermaanden.

De lente is het perfecte seizoen om je tuin op te knappen en voor te bereiden op de warmere maanden die komen gaan. Maar wat kun je zoal aan tuinonderhoud doen in de lente? Lees verder en je weet het.

Opruimen en schoonmaken

Begin met het opruimen van eventuele bladeren, takken en ander afval dat zich heeft opgehoopt tijdens de winter. Verwijder ook onkruid en maak je borders schoon. Een schone tuin maakt de aanblik direct prettiger.

Bodemvoorbereiding

Controleer de bodemkwaliteit in je tuin en verbeter deze indien nodig door compost toe te voegen. Spit de grond eerst een centimeter of 10 cm om, voordat je compost toevoegt. Losse, vruchtbare grond is essentieel voor gezonde plantengroei. Maak gebruik van organische meststoffen om de bodem te voeden. Laat kunstmest achterwege.

Planten poten

De lente is het ideale moment om nieuwe planten in je tuin te poten. Kies planten die goed gedijen in het lenteklimaat en zaai groenten, kruiden of bloemen die je graag wilt laten groeien. Let op de aanbevolen plantdiepte en -afstand voor een optimale groei.

Poot ook enkele winterharde planten, zodat je tuin er later in het jaar ook leuk uit blijft zien als de winter zijn intrede weer doet.

Snoeien

Verwijder dode takken van de struiken en snoei de andere takken terug om een gezonde groei en vorm van struiken te stimuleren. Let altijd op wanneer je een struik of boom het beste kunt snoeien, dat verschilt namelijk per soort. Kom je er niet uit? Vraag dan een hovenier om advies.

Ongediertebestrijding

Als de temperaturen stijgen, neemt de kans op ongedierte toe. Inspecteer je tuin daarom regelmatig op tekenen van ongedierte en plagen, zoals bladluizen, slakken en rupsen. Neem indien nodig preventieve maatregelen of gebruik natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden, zoals het introduceren van natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld dol op luizen.

Tuinonderhoud laten uitvoeren?

Wil je tuinonderhoud uitbesteden? Zorg dan dat je op tijd een hoveniersbedrijf inschakelt. In het voorjaar neemt de drukte bij hoveniers snel toe, waardoor je soms weken moet wachten voordat ze tijd hebben om tuinonderhoud bij je uit te voeren. Datzelfde geldt voor als je een tuin wilt laten aanleggen. Voor het uitbesteden van tuinaanleg staat bij sommige hoveniersbedrijven al een wachttijd van enkele maanden.

Deel jouw tips met ons

Heb je zelf nu nog een andere tip voor tuinonderhoud in de lente? Stuur ons even een mail en we plaatsen jouw tip er graag bij.

You may also like

Leave a Comment