Home » Manieren om te sparen voor de studie van je kind

Manieren om te sparen voor de studie van je kind

by admin
Manieren om te sparen voor de studie van je kind

Als je kind net geboren is, moet je er waarschijnlijk niet aan denken dat deze ooit zijn of haar vleugels zal uitslaan op de hogeschool. Studeren. Het is nu alleen nog maar een vaag begrip wat in de toekomst ligt. Toch zal je direct al merken dat alle clichés helemaal waar zijn. Voordat je het weet loopt hij, gaat hij naar de peuterspeelzaal, naar school en ook het studeren is dan helemaal niet zo ver weg meer. Daarom is het juist goed om als hij nog in de luiers zit erover na te denken.

Nu heb je immers nog alle tijd om een lekker bedrag bij elkaar te sparen. Iets wat kan hij later kan gebruiken om een fijne studie te volgen of – indien hij liever niet studeert – te gebruiken voor een autorijbewijs of aanbetaling voor een huis. Mooi als je je kind zoiets mee kan geven. Maar hoe pak je dit precies aan?

Hoeveel moet je bij elkaar sparen?

Studeren is niet goedkoop. Toch hangt dit wel af van de studie die wordt gevolgd. Een opleiding voor dokter is bijvoorbeeld veel duurder dan die van een kraamverzorger. Ook hangt het ervan af of je kind op kamers gaat, thuis blijft wonen en er misschien een jaartje langer over doet. Gemiddeld gezien kost een 4-jarige studie ongeveer 24.000 euro.

Natuurlijk is dit een enorm bedrag en zeker als je meer kinderen hebt heel lastig om bij elkaar te sparen. Bedenk echter goed dat dit niet verplicht is en alle kleine beetjes helpen. Natuurlijk kan je in de toekomst ook een lening aanvragen om zo je kind te helpen bij zijn of haar studie. Maar het is een stuk goedkoper om van jongs af aan al telkens (kleine) bedragen weg te leggen.

Hoe spaar je zonder extra inkomsten?

Lukt het je maandelijks maar net om rond te komen en je kind(eren) alles te geven wat ze nodig hebben? Dan is het misschien lastig om hier dan ook nog eens maandelijks een klein bedrag vanaf te snoepen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om enkel de financiële meevallers op de rekening te storten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een teruggave van de Belastingdienst, een gewonnen bedrag uit de loterij, maar ook de kinderbijslag die elk kwartaal wordt gestort. Ga je een keer niet op vakantie? Dan kan ook je vakantiegeld naar deze rekening. Op die manier wordt er langzaam een heel mooi bedrag gespaard en hoef je hier geen ‘eigen geld’ voor in te leggen.

Kinderspaarrekening openen

Als je geld wil sparen is het ook belangrijk om een goede spaarrekening te openen. Je kunt dit doen op een speciale kinderspaarrekening. Hierbij wordt het geld vastgezet tot de 18e verjaardag van het kind. Als je tussentijds geld op wil nemen, betaal je hier een boete over. Op die manier is het minder verleidelijk om in tijden van nood deze spaarrekening open te breken. Ook kan je kind hier niet bij komen.

Voor zo’n speciale spaarrekening betaal je echter vaak wel meer. Het is in de meeste gevallen voordeliger om gewoon te sparen op een normale spaarrekening. Wel goed om de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Vooral bij kleinere banken zien we vaak hogere rentes dan bij een grotere naam.

You may also like

Leave a Comment